За team-building-а – отново

Защо за някои тийм-билдинга винаги е страхотно преживяване, а други само гледат как да се отърват от него? Ако очевидния отговор е, че хората са различни, и харесват различни неща, то не толкова очевидния, но по-важен извод е, че организациите, в които тези хора работят, също са различни. Това дава предпоставка едно и също мероприятие, проведено по един и същи начин, да има коренно различен отзвук в различни фирми. Затова е важно не просто да се отделя бюджет за периодичен тийм-билдинг, но и да се избира правилния начин за провеждането му.

За тази цел мениджърът (или който е отговорен, за организацията на тийм-билдинг) трябва да е наясно с екипа и неговите проблеми. Да не забравяме, че тийм-билдинга не е просто забавление, а има някаква цел за подобряване на работата в офиса. Тази цел може да е различна:

 • Създаване на контакт между служители, които нямат физически контакт в работата, с цел подобряване на работата между различни отдели
 • Подобряване на чувството за принадлежност  към компанията и нейния вътрешен бранд.
 • Изглаждане на отношенията между служители и/или между отдели
 • Сплотяване и затвърждаване на екипа

… и вероятно много други.

Именно моментното състояние на организацията и целта, на тийм-билдинга, помагат  да се избере подходяща форма на тийм-билдинг. Нека разгледаме някои от най-популярните форми и допускани грешки:

 • Кръчма
  В общия случай не изпълнява функция на тийм-билдинг, но е полезно за отпразнуване на постигането на някаква цел (ако искате да поддържате добра атмосфера в офиса, и висока продуктивност, не забравяйте, да празнувате постигнатите цели и успехите в работата). Все пак при високо-конфликтна среда, излизането извън офиса може да е решаващо, за да могат хората да изгладят отношенията си. Ако целта обаче е хора от различни отдели/офиси да се опознаят, или нови служители да се приобщят към екипа, избягвайте организация, при която хората трудно ще сменят събеседниците си.
 • Отборна игра
  Една от най-често срещаните и честно успешни форми на тийм-билдинг са игри, в които участниците се разделят на отбори. Това помага за сплотяване на екипа вътре в самите отбори, създаване на здравословна конкуренция между участниците, а също така при този тип игри често си проличават търкания между участниците, които след това могат да бъдат разрешени с помощта на лидера. Важно е да се подбират игрите, така че да могат да се формират равностойни отбори. Освен това избора на по-нестандартни игри, и смяната на игрите всеки път, подпомага поддържането на креативна среда.
 • Индивуални игри
  Не така стои въпроса с често организираните игри, в които липсва отборен елемент, и игрите с по-екстремен характер. Те трябва да се прилагат умерено, така че да не бъдат твърде натоварващи за по-голямата част от участниците. Тези игри освен много добро преживяване в един здрав екип, могат да послужат и като инструмент за изглаждане на централен конфликт, но само ако всички засегнати от конфликта участват наравно. Пример за това е, когато има конфликт между мениджъри и подчинени – в един екстремен спорт, ако мениджъра участва наравно с екипа, то това създава предпоставка за сваляне на бариерата между йерархичните нива и изглаждане на отношенията.

Ако не знаете какво да организирате, можете да предложите на екипа си само-организация. Предложете няколко различни варианта и оставете чрез гласуване да бъде определено мероприятието, а след провеждането му анализирайте резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *