Team-building

Организирате team-building, но няма резултат? Хората не са доволни от мероприятието? Нека да се опитаме да отговорим защо. 

В блогът на JobTiger е публикуван интересен материал по темата. Той разглежда една често срещана форма на тийм-билдинг, свързана с физическа активност, често екстремни спортове. Моля, прочетете го! Вероятно много от вас ще се съгласят, но също толкова ще са и хората, които ще кажат, че подобен вид тийм-билдинг е бил най-доброто им преживяване във фирмата. Причината за това е, че авторът разглежда само самия тийм-билдинг като такъв, и най-вече неуспешното му прилагане в конфликтна среда. Въпреки това ви съветвам, да го прочете – аргументите му са напълно валидни.

Изграждането на екипа започва в офиса, от първия работен ден. Ако разчитате на тийм-билдинга за да изградите екип – вече сте поели по грешния път. Ако смятате да организирате тийм-билдинг, за да се интегрират новоназначените служители в екипа по-бързо – ще поемете по грешен път. Изграждането на екипа започва и се извършва във офиса! Защо ни е тогава тийм-билдинг?

Ако сте си задали този въпрос, значи сте изминали половината път към успешния тийм-билдинг. Защото проблемът с дадените в „За „тийм-билдинг” – отново, но малко по-различно“ примери, е именно, че е организиран тийм-билдинг, без да са зададени въпросите „какво искаме да постигнем“, „как да го постигнем“ и „защо така ще го постигнем“. Затова организацията на тийм-билдинг трябва да започне с това защо искате да го направите. Тийм-билдинг от тип „екстремен спорт“ е добре дошъл в един истински екип, в който няма конфликти и хората ще си помагат взаимно. Целта му е да затвърди екипа. Ако има конфликти… прочетете статията, няма да я цитирам. Много подходящ тийм-билдинг са отборни спортове, когато искате да усилите връзката в група (в рамките на отдела примерно) и дори когато има конфликт между различни отдели. При отборни игри често си проличават и конфликтите вътре в групата, ако ги има. Пейнтбола е добър начин за разтоварване, ако в офиса се трупа напрежение. Така давате възможност човек да „застреля“ колегата, с който е в напрегнати отношения. Участвайте – може би екипа ви иска да застреля именно вас. А излизането на кръчма, извинете, но не е тийм-билдинг. Това е добро решение, когато имате повод да отпразнувате нещо (а както би трябвало да знаете, важно е да се празнуват дори малките победи). Но да направите годишен тийм-билдинг с ходене на кръчма, извън града, с преспиване – всъщност, какво искате да постигнете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *