Feedback

Когато някой кандидатства при вас за работа, независимо дали отхвърлите кандидатурата му след проведен тест или интервю, или още по документи прецените, че не е подходящ за предлаганата позиция, изпратете му e-mail с обяснение защо не сте се избрали него. Ползите от това:

 • Изграждате положително взаимоотношения с кандидата. Ако сте се спрял на друг кандидат в момента, но в бъдеще можете да наемете и този, това е сигурен начин да създадете добро впечатление и да си оставите вратата отворена.
 • Възможно е да амбицирате кандидата. След като знае какви са критериите, по които не e успял да получи желаната от него работа, той може да работи в необходимата посока и следващия път, когато търсите човек на подобна позиция, отново да кандидатства при вас.
 • Отваряте канал за връзка. Можете да получите feedback от страна на кандидата. Дори и да не получите, след като сте били честен с него, и той ще е честен с вас и няма да се поколебае да ви пише, ако има за какво.
 • Давате шанс на кандидата да се докаже, или да кандидатства за по-подходяща позиция при вас. Ако смятате, че подадените документи не отговарят на изискванията, напишете го. Кандидатът може просто да не е написал добре CVто си, но да докаже, че има опит за търсената позиция, или да не е бил наясно с точните изисквания, но да се окаже подходящ за друга позиция. Във всички случаи, има място за изясняване на това какво предлага кандидата за вас, като работодател.
 • Маркетирате компанията си. Тъй като ще оставите положително впечатление у кандидата, то той със сигурност ще спомене това, когато друг потенциален кандидат го пита за компанията ви, а в бъдеще може да се окаже ваш партньор или клиент.

Смятате, че да отговорите на всеки кандидат, отнема прекалено много време? Маркетинг отнема време. Това не означава, че не е необходим. Отделете необходимото време, да маркетирате компанията си пред потенциални служители, то ще ви се отплати!

3 мнения по „Feedback

 1. Нещата по-горе са верни, но пък никога нямаме гаранция, че след пуснатия имейл служителят, който не е избран ще реагира дори с едно „благодаря, че писахте“…
  Говоря за реален случай, в който това ми подейства демотивиращо ….

  И друго : изненадва ме това, че често връщам имейли на хора, които са се допитали за отворени позиции и работни възможности, а те от своя страна констатират, че аз съм единствения, който го прави… Някакси не мога да повярвам колко тесногръди са другите работодатели…
  Съответно това рефликтира върху кандидатите и тяхната следваща комуникация.

  Правейки добра комуникация ние помагаме на нас, на кандидата, но и на бъдещия работодател. Продължаваме добрата карма :))

 2. Ако ви е демотивирало това, че служителят не е отговорил, представете си как се чувства той всеки път, когато компания не отговори на кандидатурата му или не му изпрати едно уведомително писмо, че не е бил избран, след като се е явил на интервю.

  Получих писмо, в което кандидата ме наруга, затова че съм му дал елементарни съвети как да си оформи CV-то. Тръгнах да му обяснявам, че до никъде няма да стигне с това отношение, но се отказах – този човек може би не заслужаваше времето ми. Но няма да позволя такива случаи да попречат да отговоря на всеки един кандидат. Понякога още от CVто виждам, че човекът няма необходимия опит за поцизията, но винаги отговорям. И когато един от десет кандидата искрено ти благодари за обратната връзка, знаеш че е имало за какво да го правиш!

 3. Pingback: Наемане на персонал - част I - ansperts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *