Затягане на контрола

Когато нещо не върви както се очаква, мениджърите често увеличават контрола над подчинените си. Някой редовно закъснява за работа? Въвеждат се глоби при закъснение! Не си е свършил работата навреме? Всички започват да предават отчети за свършената работа! Това обикновено не води до подобрение, контрола се засилва все повече докато се стигне до момент, в който всичко казано от мениджъра е изпълнено, но няма никаква инициатива от страна на персонала. Такава организация спира развитието си.Получава се така, че заради един служител е наказан целия екип. Това обаче никога не води до подобряване на поведението на служителя, а само в спад в желанието за работа на целия екип.

За да не наказва екипа, ръководителя може да реши да се затегне контрола само около служителя, който не си върши работата. Или иначе казано – да започне да му „виси на главата“. Това обаче може да доведе само до това служителя да не издържи и да напусне, или поради липсата на подобрение, въпреки „взетите мерки“, да бъде уволнен.

Работата ви като ръководител на екипа, не е да контролирате хората, а да премахвате всичко, което им пречи да си вършат работата. Затова трябва да разберете причините и да действате спрямо тях. А ако не ги знаете – действията ви не трябва да влияят отрицателно на останалите. Напротив – колега, който не си върши работата само по себе си е достатъчно демотивиращо за останалите, така че трябва да върнете баланса.

Ето няколко практически съвета:

  • Награждавайте  правилното поведение. Това може и да не доведе до това, служителя да започне да си върши работата, но ще неутрализира ефекта „той не работи и няма последствия, защо ние да се трудим?“. По този начин останалите членове на екипа ще знаят, че техния труд се цени
  • Говорете със служителя. Споделете своите наблюдения върху работата му, но покажете подкрепа, а не критика. Заемете се лично да му помогнете в по-доброто справяне със задълженията му. Ако например част от работата му е да подготвя презентации, а това не му се отдава и му отнема време, помогнете му с подготовката на презентациите, така че да има повече свободно време за осъществяване на другите си задължения.
  • Преквалифицирайте. Може би този служител твърде отдавна върши тази работа, а вече му се занимава с нещо по-различно? Може би наскоро е повишен, и все още не му е ясно точно как да си върши работата? Предложете на служителя си възможност да се развие. Ако вашата компания не може да осигури работата, която иска да върши, напишете му препоръки за друга компания.
  • Предложете отпуска. Възможно е нещо извън службата да разфокусира служителя, и той просто да има нужда от време да оправи личните си дела.

Ако сте се справяли успешно със служители, които не са си вършили добре работата, ще се радваме да споделите опита си. 

Едно мнение по „Затягане на контрола

  1. Pingback: Обръщане на причинно-следствената връзка - ansperts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *