performance bonus

Напоследък е модерно заплащането, „обвързано с постигнатите резултати“. Без съмнение, то е икономически по-изгодно както за компанията, така и за служителите, които се справят добре с работата, и уж повишава мотивацията на работниците. Но този тип възнаграждение спира развитието на компанията.

Причините са прости. Възнаграждение, обвързано с резултатите, фокусира работниците върху критерия за неговото получаване. То не възнаграждава работата в екип, направата на нещо, което би подобрило работата на други служители, и убива иновативността. Компанията може да е печеливша, но не се развива. Фокусът на служителите е върху краткосрочните цели. А най-лошото е, че възнаграждението е мотивация до време, след това други фактори вземат превес и служителя или намира по-удовлетворяваща работа, или по-добре платена, или просто получава достатъчно голямо възнаграждение за работата, която върши, и не се вълнува много много от неща, които не са пряко свързани със задачите му.

Алтернативата? Възнаграждението на основа резултати, да се изплаща като бонуси към целия екип, участвал в съответния проект. Важното е тези бонуси да са чести (на 3-4 месеца) и да са равно или справедливо разпределени в екипа. Това стимулира работата в екип, взаимопомощта, самоорганизацията и самоконтрола на екипа, иновацията, повишава прозрачността и като цяло влияе положително на работната среда.

Разбира се, можете да отличите изключителните служители. Както чрез възнаграждение за конкретни заслуги, така и с по-високо основно възнаграждение. Смятате, че това противоречи на идеята за възнаграждение, обвързано с постигнатите резултати? Така може би ще имате по-добър стимул, да следите за ефективността на служителите си и да взимате мерки, когато работата им не върви.

А вие какво бихте направили, ако ваш служител започне да работи видимо по-малко ефективно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *