Мотивираща среда

Все по-често се говори за вътрешна мотивация, как тя е много по-силна от външната, и че човек  не може да бъде мотивиран, трябва да се мотивира сам. Но като лидер знаете, че най-важната ви задача е да мотивирате хората си. Как, след като мотивацията може да бъде само вътрешна? Отговорът се крие в създаването на мотивираща среда. 

Ето някои от характеристиките на среда, в която служителите ще се чувстват мотивирани:

  • Видими резултати: един от най-силните мотиватори е да виждаш резултата от своята работа. Затова е много важно резултатите да бъдат направени измерими и  видими. Това позволява също така да се следи прогреса, да се поставят ясни цели и дори да се зароди спортен дух. Освен това най-добрите служители веднага ще станат за пример на останалите. Разбира се, това работи най-добре когато резултатите са добри и/или се подобряват – никой не иска да следи спада в графиката
  • Възможност за проявяване на инициатива: колкото и добри резултати да постига човек, изпълнявайки поставените му задачи, един ден той ще иска да се докаже и да направи нещо сам. И ако инициативността е качество, което смятате, че цените, имайте предвид че проявената инициатива може да не е пряко свързана с вашите цели. Тя  може да е свързана с улесняването на работата на конкретен човек или група от хора, подобряване на средата в офиса или нещо друго. Възможно е инициативата да изглежда като, и дори наистина да се окаже, загуба на време, но тази загуба обикновено е нищо в сравнение със загубата на мотивация, причинена от не позволяването й.
  • Човек, към който да се обърнеш: ако колегите ви са вечно заети и не могат да ви помогнат, ако шефа ви няма кога да говори с вас, ако сте единствения, който разбира от тази работа и никой не е готов да вникне в проблема ви, то твърде вероятно е да загубите мотивацията си
  • Възможност да учите нови неща. Дори човек да е достатъчно квалифициран за работата си и да няма нужда да повишава квалификацията си; дори работата му да е рутинна и да няма какво да научи от нея, винаги можете да предоставите на служителите си възможност да се учат. Нека научат като цяло за бизнеса ви, за клиентите, как работят другите отдели, история на компанията или хора, свързани с нея, с мястото, на извършваната дейност. Винаги има какво да се научи. А така могат да започнат и да взаимодействат по-добре с други отдели, с клиенти и пряко да се заинтересуват от просперитета на компанията.
  • Свобода. Хората имат нужда от нея. Затова поставяйте под съмнение всяко ограничение. Трябва ли наистина да работят от 9 до 5? Да се намират в офиса? Трябва ли наистина да спазват тази процедура? Наистина ли трябва да ползват тези инструменти? Тази работа ли трябва да вършат?

Какви други фактори допринасят за създаването или унищожаването на мотивацията във вашия офис?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *