„Спешно търсим да назначим“

Може да се случи така, че да се освободи внезапно позиция, или да изникне работа, за която нямате подходящ кадър. Смятате, че ви е необходимо спешно да запълните позицията. Това обаче крие твърде много рискове.

ASAP is poison

Jason Fried

Когато обявите една позиция за спешна изпращате грешно послание. Първия проблем на спешните неща е, че когато всичко е спешно, то нищо не е спешно. Дори да приемем, че не злоупотребявате с думата „спешно“ и когато я употребявате, наистина го имате предвид, какво всъщност означава спешно? Че ще наемете първия кандидат с близка до необходимото квалификация, независимо дали е подходящ или не? Ако се поставите на мястото на кандидат, то:

  • Не сте без работа или не търсите спешно работа. В този случай не си струва да си губите времето да кандидатствате на място, на което ще е назначен човек преди да сте решили дали искате да работите там или не
  • Търсите спешно работа, и можете да поработите на това място няколко месеца дори и да не отговаряте на изискванията, или да не ви допада

В първия случай губите кандидати. Във втория рискувате да наемете неподходящ кадър. А ако след месец все още не сте намерили подходящ кандидат и отново публикувате обявата, то ще навредите на имиджа си на работодател.

Основния проблем е именно в това – „спешно“ не гарантира намирането не кандидат. То е извън вашия контрол и е по-добре да се концентирате на нещата, върху които имате пряко въздействие. Едното от тях е да приемете липсата на необходимия ресурс и да менажирате спрямо тази реалност. Допустимо е дори да помолите всички служители, които са засегнати от липсата на този кадър, да работят извънредно за определен период от време, за да намалите спешността на нещата. Разбира се, трябва да взимате про-активни мерки да не стигате или да ограничавате последствията от липсата на подходящ кадър, и да коригирате плановете, доколкото това е възможно, да отразят реалността на вашия екип. И вместо да прибягвате до клишираното „спешно търсим да наемем“ да опитате по-креативни начини да привлечете бързо необходимия ви човек. Помислете за наемане на временна работа или ангажиране на консултант – може да изглежда скъпо в краткосрочен план, но да ви се отплати дългосрочно.

Едно мнение по „„Спешно търсим да назначим“

  1. Pingback: Наемане на персонал - част I - ansperts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *