Мотивационните писма

За мотивационните писма е писано много. Но тъй като все още се изпращат безсмислени, клиширани писма, в които не става ясно нито каква е мотивацията на кандидатстващия, нито каква трябва да е на работодателя, ще се опитам да синтезирам кратко правило какво трябва да представлява едно такова писмо.

Мотивационното писмо трябва да отговаря на два въпроса: Какво печеля аз, ако компанията ме наеме, и какво печели компанията, ако тя ме наеме.

Запомнете, наемането на работа изхожда от позиция печеля-печелиш: то е договорка, в която и двете страни трябва да са доволни. Ако просто търсите работа   и за вас няма значение дали точно тази компания ще ви наеме, по-добре си спестете мотивационното писмо. Ако просто отговаряте на изисканията, но не знаете с какво можете да допринесете за по-нататъчно развитие на компанията, освен с прякото изпълнение на задачите си – спестете си усилията. CV е достатъчно. За много позиции CV е достатъчно.

Ако смятате, че няма да бъдете избран по CV – например защото опитът ви е в друга сфера, или защото твърде често сте сменяли работата си, или защото дълго време сте бил безработен – то наблегнете именно на това във вашето писмо. Защо, въпреки че опитът ви е в друга сфера, смятате, че ще се справите на дадената позиция; какви са качествата ви и защо досега не сте могли да ги покажете. Защо толкова време сте били без работа и какво сте предприели през това време. Каква е причината да не сте се задържали на работа, и какви са условията, при които ще се задържите.

Когато напишете своето мотивационно писмо, поставете се на мястото на работодателя и го прочетете. Ако то не ви донесе повече информация за вас, отколкото собствената ви биография, то по-добре наблегнете на оформлението на CVто и оставете писмото за друг случай – случая в който ще можете да кажете кой какво ще спечели от евентуално сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *