Тайна на заплатата

В много компании е забранено обсъждането кой каква заплата получава. Причините за това изглеждат очевидни – да се избегнат спекулации защо даден служител взима повече от друг, и неоснователни искания за увеличение на заплатата. Освен това често заплатата е въпрос на индивидуална договорка, и когато привличате служители от компании с по-високо ниво на възнаграждение, често се принуден да предложите повече, отколкото взимат други служители във вашата компания, които са на сходна позиция. Какво губим обаче от тайната на заплатата?

Изричната забрана да се обсъжда заплатата създава чувство, че разликите в заплащането на служителите е много голяма. Когато няма прозрачност в компанията, винаги се създават предпоставки за разпространение на слухове.

По-пряката вреда обаче е, че служителите ви не знаят нивата на възнаграждение в различните отдели. А именно вашите служители са най-добрия източник на препоръки на други потенциални служители. Когато препоръчат компанията на някой свой познат, или той се обърне с въпрос към вашия служител, когото познава, тъй като обмисля да кандидатства при вас, съвсем естествено е да попита и за възнаграждението. И ако имате тайна на заплатата, то вашия служител може да му каже само собственото му възнаграждение, а ако става дума за кандидатстване на друга позиция, то то може да е много различно.

Освен това след като заплатата е обект на фирмена тайна, не можете да си позволите да обявите ниво на възнаграждение в обявата за работа, с което да се отличите от други компании, да привлечете кандидати, в случай че предлагате добро възнаграждение, и да избегнете тези кандидатури, за които това ниво на заплащане не би било приемливо.

Не е необходимо да публикувате точно колко получава всеки служител. Достатъчно е да са известни границите на заплащане на различните нива и отдели. И дори това да не се случва експлицитно, да не забранявате комуникацията по този въпрос. За да може когато някой кандидатства в друг отдел и попита ваш служител, вашия служител да се обърне към колегата си от съответния отдел и да получи необходимата информация.

И ако не сте в състояние да обясните защо даден служител взима значително повече или по-малко от останалите, то може би просто възнаграждението му не е рационално и е добре да го коригирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *