team oriented performance bonus

Твърде често компании очакват да получат добра работа в екип, а награждават индивидуалните постижения. Други компании пък, осъзнали последствията от индивидуалните бонуси, предпочитат да не дават допълнително възнаграждение, обвързано с резултатите на отделните участници в екипа. Трети изобщо предпочитат да не дават парични бонуси, тъй като фокусират служителите към паричното възнаграждение, а не към работата. А не могат ли бонусите да са екипни, и да не са парични?

Например след много успешен проект можете да изпратите целия екип на почивка за един уикенд. Или да платите вечеря в ресторант. Да купите нещо, което ще е от полза на целия или по-голямата част от екипа (нова кафе машина например?). Билети за кино за всички. Да освободите целия екип в петък следобед (допълнително свободно време също е добър стимул). Да раздадете ваучери за книги в Амазон (интересно дали екипа ви ще се организира да купи възможно най-много книги, като координира кой какво да купи, или ще се окажете с две копия на една и съща книга?). Вариантите са наистина много. И е добре всеки път наградата да е различна.

Разбира се, изключителните постижения на отделните индивиди също е добре да бъдат възнаграждавани. Ако имате случай на изключителен принос от страна на някой от служителите, нека ръководителя на екипа или мениджъра да поднесе пред всички индивидуалната награда, посочвайки причините за нея – би трябвало всички да са наясно с това постижение и да се съгласят. Но нека това да е наистина за изключителни случаи, а не просто свършил повече задачи от останалите. Защото често по-малко задачи са свършили тези, които са помогнали на останалите да свършат своята работа.

И когато пращате служителите си извън офиса, не забравяйте и техните половинки 😉 Ако те (половинките) обичат компанията ви, която след тежка работа осигурява забавление за екипа, то и самите служители ще я обичат 🙂

Едно мнение по „team oriented performance bonus

  1. Pingback: Мотивация и заплащане - ansperts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *