Първият работен ден

Първите дни на работа са изключителни важни за това как ще се представи новия служител на работа, колко бързо ще навлезе, колко ще е мотивиран и ангажиран и изобщо определя последващия ритъм на работа. Затова, когато наемате нов служител, отделете специално внимание на това да му позволите той не просто да запълни позицията, а да даде всичко от себе си.Колкото и да е странно, компаниите с разработена политика за обучение на новите кадри често изпитват същите проблеми, като тези, които изобщо не се подготвят за новия служител и го пускат по течението. При тях пускането по течението просто изглежда като предварително подготвена процедура. Ето какво трябва да направите за да извлечете максимално резултати:

 • Представете новия си служител. Получили сте достатъчно информация за него по време на подбора, подгответе няколко изречения, с които да го представите на колектива. Отбележете, ако новия служител има вече сериозен опит конкретно в областта, в която ще работи, и особено ако тепърва предстои на останалите от екипа да навлязат в това. Ако има изключителен интерес в област, която е пряко или косвена свързана с работата, но не основното, с което ще се занимава, споделете го. Колегите ще са благодарни, че знаят към кого да се обърнат, а не научават това чак след като са загубили часове или дни с дадения проблем.
 • Осигурете две лица за контакт на новия служител – едно за всички административни въпроси, и един за конкретното изпълнение на работата. Не е задължително за работата да е прекия ръководител – честно по-подходящ е колега, който върши същата работа.
 • Доверете се на новия си служител. Ако сте наели човек с опит, третирайте го като такъв. Не го обучавайте по същия начин, по който начинаещ, дори опита му да не е напълно в областта, в която ще работи. Дайте му реални задачи – тези, които бихте му дали след 3 месеца, но се уверете, че той ще получи достатъчно подкрепа от колегите си. В противен случай служителя бързо ще се почувства претоварен, поради което повечето компании разработват програмите си за постепенно навлизане. Бързите обороти, но с достатъчно подкрепа и без риск служителя да провали нещо (т.е. задачите не са критични) са енергезиращи, мотивиращи, дават удовлетвореност на служителя, помагат му бързо да навлезе в работата и да работи на 100% през цялото време
 • Дайте реална задача още първия ден. Вероятно служителя ще трябва да се запознае с много неща и първите няколко дена няма да върши истинска работа. Давайте малки, но реални задачи, така че още от първия ден служителя да се прибира с чувството, че е свършил нещо.
 • Нека служителя работи в екип с някого. По-опитния да насочва и дори ако е нужно да диктува на новия какво да прави, но реалната работа да се върши от новия служител. Така по-бързо ще навлезе в задачите и ще придобие увереност.
 • Не му струпвайте цялата административна информация наведнъж. Хубаво е, ако е лесно достъпна (има я категоризирана и записана във вътрешна система например) или служителя може лесно да се информира, тъй като предварително сте му казали да се обръща по всички въпроси към определен човек. Но му давайте всяка седмица достатъчно информация, така че след месец да се чувства сякаш е работил във фирмата от самото начало.
 • Обсъдете първата отпуска, особено ако започва работа близо до сезон, в който много хора излизат отпуски. Като нов служител едва ли би се чувствал комфортно да поиска отпуска, понякога това изобщо не е прието, но ако работата позволява да се възползва от краткотрайна лятна отпуска скоро след започването си – попитайте дали иска. Ако наемате човек с опит, третирайте го сякаш отдавна работи във фирмата. Разбира се, отпуската трябва да бъде съобразена с навлизането в работата, задачите и отпуските на колегите, така че преценете според конкретната ситуация.
 • Разяснете кой къде обядва. Разведете го не само из офиса, но и около офиса. Обърнете внимание на въпроси като закуска, обяд, кафе и напитки, независимо дали се предлагат в офиса или извън него. Покажете местата, на които най-често ходят колегите.
 • През първите седмици искайте мнението на своя служител по всички въпроси, които са свързани с работата. Колкото по-отрано установите канал за обратна връзка, толкова по-ефективно можете да събирате информация, идеи, да се възползвате от възможности служителите ви наистина да допринесат за развитието на компанията, а също и да развивате служителите си и да сте в час с техните собствени виждания за кариерното им развитие.

2 мнения по „Първият работен ден

 1. Pingback: Ansperts на 1 годинка :) - ansperts.com

 2. Pingback: Обратна връзка - ansperts.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *