Ефективни обучения

Известно е, че възможността да се учат нови неща е един от основните и най-силни мотиватори в работата. Но въпреки това често обученията са неефективни, служителите ходят с нежелание на тях, използват ги просто за да си починат от ежедневните задачи, и по никакъв начин не показват, че обучението им е било полезно. Защо се получава така?За да бъде едно обучение полезно, то трябва да следва ADKAR модела в change management-а:

Awarness (осъзнаване) – знаят ли вашите служители с какво това обучение ще им помогне в тяхната работа?
Desire (желание) – искат ли да придобият тези умения?
Knowledge (знание) – обучението ви запълва именно тази част. За да са мотивирани служителите да усвоят това знание, трябва да изпълните предишните две стъпки.
Ability (способност) – в контекста на обучението, дали работата позволява редовно да се прилагат новопридобитите знания, за да се утвърди наученето.
Reinforcement (утвърдяване) – дали работата позволява развиване на тези способности след обучението, на по-високо от началното ниво; дали има някой колега, достатъчно напреднал в това, за да може да подпомага; дали има достъп до материали, които биха могли да подпомогнат развиването на тези умения; дали използването и развиването им се стимулират от ръководството и средата.

Вътрешно-фирмено или външно обучение? Ако имате възможност обучението да се води от служител на фирмата, това може да е по-добрия избор. По този начин имате по-близък контакт между водещия обучението и обучаващите се, той е наличен за допълнителни въпроси и помощ и след обучението, може да помогне в прилагането и утвърждаването на тези умения в работата. Освен това, ако различни служители водят различни обучения, то вие развивате и презантационни и преподавателски умения у тях, създавате и укрепвате връзките между отделните служители, и помагате те да се опознаят по-добре. Имайте предвид, че при този вариант е възможно да се наложи първо да осигурите определени трейнинги на тези, които впоследствие ще ръководят обученията, както и допълнителни материали в областта, в която ще преподават, в случай, че не са експерти в нея.

Ако използвате външно обучение, може би е добре то да е за малка група от вашите служители, които в последствие да обучат своите колеги, възползвайки се по този начин от по-горе изброените позитиви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *