Офертата за работа

След като вече сте провели интервю (а може би повече от едно) и сте харесали кандидат, вие изпращате предложение за работа. Това е вашия последен шанс да сбъркате и да откажете кандидата. Това може да стане ако не сте подготвили добре самата оферта или ако сте прибързали с нея, и сте я изпратили преди да сте адресирали всички притеснения на вашия кандидат. Ето няколко съвета как да затворите успешно позицията:Работата не е само позиция и заплащане. Въпреки това често офертите съдържат само позицията и месечното възнаграждение. Започнете с въведение, в което описвате както с какво вашата компания ще допринесе за кариерното развитие на кандидата, така и с какво той ще допринесе на компанията. Когато стигнете до заплащането, напишете сроковете и критериите за неговото преразглеждане, както и всички допълнителни придобивки, които служителя ще получи. Ако имате установена бонус система, споменете и нея.

Друга грешка, свързана със заплащането, е предлагане на минималното заплащане, обявено от кандидата. Известно е, че договарянето на заплащането е едно от най-трудните неща в процеса на търсене на работа за много кандидати. От своя страна работодателите много често питат кое е минималното заплащане, което би приел кандидата, а някои – кое е желаното. Уверете се че в процеса сте изяснили не само минимума, но и желаното възнаграждение, както и как ще се развива то във времето.

Изпращането на оферта заедно с документ, който кандидата трябва да подпише, че няма да приема друга оферта, също е грешна стъпка. Първо дайте 1-2 дена на кандидата да разгледа офертата, като му съобщите, че ще се обадите да изясните всякакви въпроси, които могат да възникнат, а след това се обадете да я изясните. Едва след като е приета, можете да пристъпите към формалностите.

Някои компании първо се обаждат да съобщят офертата. Макар това да дава възможност кандидата веднага да изясни някакви въпроси, добре е да се обадите и след като сте дали възможност офертата ви да бъде обмислена.

Споменаването на срок на валидност на офертата също не е във ваша полза. Виждал съм оферти със срок на валидност 3 дена след изпращането й. Всеки опит да притиснете кандидата да ви даде отговор в определен срок е във ваша вреда. Вместо това го потърсете след 3 дни и му кажете, че бихте искали да знаете кога можете да разчитате на окончателно решение, тъй като от това зависи дали ще търсят друг човек за позицията, и използвайте възможността да изясните колкото се може повече от причините за колебанието на кандидата.

Ако кандидата откаже офертата, задължително се обадете да изясните причините. Твърде възможно е той все още да има някакви притеснения относно компанията, които все още не сте адресирали. Не забравяйте, че ако срещу вас е човек без работа, то той трябва да избере измежду предложенията, които има. А ако той в момента работи в друга компания, то решението за смяна може да е още по-трудно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *