Авторите на този блог

Не, няма да ви представям себе си. Нито ще представям някой от гост-авторите, които са публикували своите статии тук. Искам да ви представя хората, които със своите идеи и действия ме вдъхновяват и благодарение на които създадох този блог. 

На първо място това е Рикардо Семлер. Воден от идеята, че служителите са възрастни хора и могат да взимат решения сами, той е създал демократично работно място, в което работниците могат да назначават своите шефове, да избират доставчиците си, да определят работното си време и дори своята заплата.

Алекзандър Керулф вярва, че не само е възможно да си щастлив на работа, но и че щастливите хора постигат по-добри резултати.

Джейсън Фрайд поставя под въпрос всяко нещо, приемано за даденост, и е създал компания, в която няма йерархия и човек сам може да определени колко отпуска да ползва.

Юрген Апело събра мениджмънта и теорията на комплексните системи в един обновен модел, наречен от него Мениджмънт 3.0. Ако трябва да ви предам един урок от него, то той би бил: управлявайте средата, а не хората.

Зейн Сафрит смята, че наемането е работа на целия екип и че цената да наемете грешния човек е 3-4 пъти годишната му заплата. Ако тази цифра ви се струва твърде висока, имайте предвид, че Том ДеМарко е изчислил стойността на работника до 10 пъти годишната му заплата (разбира се, и в двата случая става дума за т.нар. knowledge workers).

И разбира се, няма как да не споменем мениджмънт гурутата Том ДеМарко и Питър Дракър, а също и примера на компании като Valve, Southwest Airlines, Zappos, Second Life… Ако се огледате, можете да откриете забележителни компании почти във всяко кътче на земята, но все още идеите им се смятат за революционни и всеобщото мнение е, че това, което правят, не може да проработи в друга компания. Аз искам да докажа, че това може да се случи и в България!

И ако не намирам време да пиша в този блог, то можете да потърсите вдъхновение в статиите на тези невероятни хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *