Щастие на работа

Вчера в София Алекс Кеърулф и Ник Маркс говориха за щастието в офиса. И двамата лектори казаха, че щастливите хора са по-продуктивни. И ако това не е достатъчно, за да направите нещо за служителите си, то аз искам да посоча още няколко причини, поради които не само трябва да ви е грижа за щастието в офиса, вие трябва да го изисквате! 

Щастливите служители казват какво не им харесва. За много мениджъри е сериозен проблем липсата на обратна връзка от служителите. Те не дават идеи, не споделят проблемите си и приемат всичко равнодушно. Това не са щастливи служители – щастливите ще искат да запазят работното си място щастливо и никога няма да си замълчат, ако нещо им пречи. Ако политиката ви е „не ми давайте проблеми, давайте ми решения“ едва ли ще получите много обратна връзка. Но ако политиката ви е, че хората трябва да са щастливи, подгответе се за много дискусии.

Щастливите служители намират начини да вършат работата по-ефективно. Ако дадена част от работата е досадна, то бъдете сигурен, служителите ви или ще намерят начин да я автоматизират, или да я премахнат напълно от процеса. Всъщност щастието на работа е пряко свързано с креативността, така че ако искате служителите ви да намират иновативни решения, то е задължително те да се чувстват добре в офиса.

Щастливите служители няма да допуснат некачествена работа. Всички хора искат да вършат добра работа – най-малкото според собствените им разбирания за „добра“. Един от сериозните демотиватори, посочен от Том ДеМарко в книгата „Peopleware“, е невъзможността да се свърши качествена работа – заради кратки срокове, недостатъчен ресурс или нещо друго. Служителите обикновено премълчават проблемите в продукта, надявайки се да могат да ги оправят след това, или просто знаейки, че вината не е тяхна. Щастливите служители обаче ще повдигнат въпроса и ще потърсят решение.

Щастливите хора ще ви помогнат да наемете служители, с които искат да работят. Те не само могат да се включат в подбора на персонал, те биха привлякли техни познати и хора от сферата да се присъединят към компанията. Ако вашите служители не са готови да ви препоръчат свои приятели и да ви съдействат в наемането, то те не харесват достатъчно работата си. А няма по-убедителен аргумент да привлечете някой да работи при вас, от това, че служителите ви се чувстват щастливи.

 

Ако искате бизнеса ви да се развива, и не само да предлага качествени продукти и услуги, но и постоянна иновация, направете щастието в офиса фирмена политика. Наемайте хора, които ще се чувстват добре в компанията ви, и изисквайте служителите да са щастливи. Когато хората не са ентусиазирани в работата си, това обикновено крие проблеми в работата, за които може да не научите с месеци.

Едно мнение по „Щастие на работа

  1. Pingback: Две статии на тема „щастие на работното място“ · И утре е ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *