Наемане на пасивни кандидати

Привличането на опитни специалисти е изключително трудна задача, особено в сфери като ИТ, където има много голямо търсене и постоянен недостиг на кадри. Не само, че хората с необходимите умения обикновено имат работа, но дори и да се случи подходящия специалист да си търси такава, то той ще има множество възможности, от които да избира. Много от специалистите, които си търсят работа, имат друга такава, така че и те спадат към така наречените пасивни кандидати – т.е. хора, които не си търсят активно работа. 

Защо привличането им е трудно? Първо, защото смяната на работното място е трудно решение, дори за тези, които не харесват сегашния си работодател. Често, тези хора трябва да правят избор на базата на твърде малка информация, обикновено получена от разговори с хора, които не работят на същата позиция, за която кандидатстват. Те рискуват да сменят работата си, без да попаднат на значително по-добра такава, а смяната освен стресираща, се отразява лошо и на CVто.

Именно тук се крие и ключа към привличането на кандидата. Когато предлагате на някой работа, то тя трябва да е стъпка напред в кариерното му развитие; дори да не е на по-висока позиция, тя трябва да му позволи придобиването на знания и умения, които биха били полезни за по-нататъшната кариера на човека. Затова преди да подходите към наемането, трябва да си отговорите на въпроса какво тази позиция предлага на кандидата от гледна точка на придобит опит и изграждане на кариера. Много често самия кандидат може да няма ясна представа за желаното си развитие на кариерата, или какви междинни стъпки трябва да измине, за да постигне целта си, и вие можете да го консултирате.

И все пак, как да определите за кого вашата позиция ще е крачка напред, и как да убедите него в това?

На първо място, търсете хора с по-ниска квалификация от изискваната. Много често компаниите търсят служители, които да покриват набор от изисквания, оставяйки ги без възможности за развитие и бързо превръщайки ги в слабо мотивирани и следователно – пасивни кандидати за някой друг. Служители с по-висока квалификация от необходимата са ви нужни, ако можете да им предоставите необходимата свобода на действие и свободно време да преследват свои идеи, и при условие, че иновацията е важна за вашия бизнес. Привличането на такъв тип служители става по съвсем различен начин, но тази тема заслужава отделна статия и ще я оставя настрана.

Потенциалният служител трябва от самото начало да знае какво ще научи на новата си работа и какви са перспективите му за по-нататъшно развитие – в или извън компанията. За да определите това, не трябва да гледате списъка с изисквания за заемане на позицията. Не трябва да гледате към ежедневната задачи. Вместо това попитайте хората, които заемат тази позиция, кои са предизвикателствата, в тяхната работа; кои са сложните неща, с които се сблъскват, и кои са проблемите в работата им, които биха искали да разрешат. След това потърсете човек, който също би искал да научи как се разрешават тези проблеми. Така ще поставите целта малко по-високо от ежедневната работа, а високите цели са това, заради което вашия кандидат ще предприеме тази крачка в кариерата си.

Не на последно място, компаниите често бързат да предоставят оферта на кандидата. Мотивите за това са разбираеми – твърде вероятно е кандидата вече да има или скоро да получи друга оферта. Наличието на оферта, преди кандидатът да има ясна представа за компанията и работата, която му се предлага, с нищо не го улеснява в неговия избор. Отделете достатъчно време за да се опознаете с кандидата. Може моментът за смяна да не е дошъл – в този случай не избързвайте с оферта, а продължете с комуникация и търсене на възможности и за двете страни. Ако вие сте заинтересован повече за бъдещето на кандидата, отколкото за това той да работи във вашата компания, то ще ви е много по-лесно да разберете дали той е подходящ за позицията, и ако е – да го привлечете. По-важното е, че ще знаете, каква позиция е подходяща за този кандидат и когато имате такава – вече ще сте изминали по-голямата част от пътя по привличането на човека. Това е инвестиция, която със сигурност ще се изплати!

Едно мнение по „Наемане на пасивни кандидати

  1. Истината е ,че всички се оплакват че нямат работа, а когато им се отдаде възможност не си дават никакъв зор… Знам колко е трудно и изтощително да се намери кадърен и адекватен служител на тези времена.
    Поздравления за статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *